Dacă e mai e Info-Bibi pe litoral! Încă de la plecarea din București o întrebare mi-a stăruit în minte. Particip la un info-trip sau la un study-trip, ambii termeni fiind folosiți alternativ pe tot parcursul acestei deplasări. Privind seriozitatea cu care participanţii, agenți de turism, parteneri din toate colțurile României ai tour-operatorul Bibi Touring, îşi iau notițe, cu care caută să separe lucrurile bune și foarte bune de cele mai puțin bune, cu care se străduiesc să descopere ce a mai apărut nou pe litoral de la deplasarea de anul trecut, înclin să cred că cea mai potrivită denumire este cea de-a doua – study-trip!
Plecarea cu noaptea în cap ne face să moțăim o bucată bună de drum, cufundați în scaunele comode ale elegantului autocar Eurolines. După ce legănatul de pe curbele drumului care leagă Ploieștiul de Drajna a încetat și autocarul și-a început rularea pe autostradă, aud în difuzorul de deasupra capului vocea domnului Adrian Voican, patronul de la Bibi Touring. Study-trip-ul începuse!
„În această deplasare avem două obiective. În primul rând va trebui să vedem și să învățăm cum arată și ce oferă hotelurile în care vor fi găzduiți clienții noștri, astfel ca atunci când vom fi față în față cu ei, la o masă din agenție, să nu citim ofertele de pe internet sau din cataloage, ci să le arătăm că noi cunoaștem foarte bine ceea ce vindem. În al doilea rând trebuie să ne cunoaștem mai bine, să ne împrietenim, să învățăm unii de la alții, să deschidem noi căi de comunicare, să ne ajutăm la nevoie, să avem o viziune comună despre cum se poate vinde litoralul românesc și toate acestea spre totala satisfacție a clientului nostru, turistul român.”
Câteva cuvinte simple care exprimă, de fapt, esența unui info-trip. Da, ca să fii un bun agent de turism trebuie să înveți continuu, să depășești rutina muncii de fiecare zi, dar și să fii și un fin psiholog, „să-ți citești” clientul de cum a trecut pragul agenției și, din câteva întrebări bine țintite, să-l faci să aleagă ceea ce este cel mai bine pentru el și familia lui, indiferent de ideile cu care intrase în agenție. Iar dacă ești la începutul carierei nu trebuie să te sperii. Totdeauna se va găsi cineva, de la Bibi, să-ți sară în ajutor!
Aproape fără să-mi dau seama când a trecut timpul, captivat de ceea ce povestea domnul Voican care, cu modestie, ne împărtășește că ar avea ce să ne spună și dacă am merge până la Atena, iată-ne ajunși la Jupiter, în fața hotelului Olimpic. N-o să vă povestesc despre cum arată un hotel sau altul, câte corpuri de clădire are fiecare, câte camere, dacă acestea au gresie sau mochetă pe jos, dacă baia a fost renovată sau nu, dacă apartamentul are balcon și dacă, de la înălțimea lui, poți vedea marea, parcarea, lacul sau pădurea…
Acestea sunt lucruri foarte importante pe care, însă, agenții și le notează cu meticulozitate. Eu voi încerca să privesc dincolo de ziduri, spre cei care stau în spatele vacanțelor noastre reușite.
De multe ori, aruncând o privire fugară prin holul hotelului la care ai fost cazat poți să observi în fiecare zi o doamnă sau un domn care, fără să lase să se vadă, privește foarte atent tot ce se întâmplă în jurul lui. În cele mai multe cazuri este proprietarul sau administratorul locului, care vrea să se convingă că totul merge bine. Și de data aceasta i-am văzut la Hostel Bazart din Vama Veche, La Corsa din Mangalia, la Sanda din Venus, la Sirius sau la Vera sau Fortuna din Eforie Nord, la Atena din Costinești. Acest obicei nu ține cont de numărul de stele ci de oameni. Observând toate aceste lucruri începi să înțelegi ceea ce, nu o dată, domnul Voican a spus mai tinerilor lui confrați din „industria ospeției”:
„Dacă un hotel cu mai puține stele se vinde mai bine decât unul cu multe căutați diferența în oameni!” Și, din nou, nu pot să nu-mi aduc aminte despre îndemnul pe care vi-l fac aproape întotdeauna când vă povestesc despre agențiile de turism și alegerea concediul: nu ezitați să cereți părerea oamenilor care lucrează acolo care sunt infinit mai autorizați decât părerea oricărui prieten al dumneavoastră. În acest caz aș vrea să-l completez pe domnul Voican. Atmosferă plăcută, de familie, am văzut și la hoteluri clasificate cu 4 sau 5 stele, cum ar fi Afrodita din Venus, Cocor din Neptun Golden Tulip, Savoy, Palm Beach din Mamaia sau Saturn din Saturn. Și dacă tot am adus aminte de Afrodita, într-un top al celor mai plăcute locuri văzute în info-trip, acesta s-ar situa, de departe, pe primul loc în preferințele mele. Așezarea lui aproape pe plajă, atmosfera plăcută din interior, spațiile verzi și multitudinea de flori îngrijite cu dragoste, restaurantul cu a lui terasă de unde poți admira fără opreliști marea aflată la doi pași, totul creează o atmosferă foarte plăcută de vacanță.
Noutățile litoralului din acest an sunt: Mercur – Minerva din Mamaia, un foarte plăcut loc pentru familiști și complexul Phoenicia, făcut parcă pentru ca iubitorii resorturilor de 5 stele să le uite pe cele de pe alte meleaguri mai îndepărtate și să se oprească între Mamaia și Năvodari .
Sezonul a început. Unde ne vom petrece vacanța de anul acesta? Neapărat pe litoralul românesc, ne îndeamnă domnul Adrian Voican!
PS. Mai multe fotografii din acest info-trip găsiți aici.