În luna martie 2012, Organizația Germană pentru Turism în parteneriat cu Organizaţia Danube Competence Center (DCC) a deschis la Belgrad o nouă agenţie de marketing coordonată de Nebojša Matijašević, ca reprezentant al departamentului Germany-Incoming pentru pieţele din Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, România şi Serbia. Se doreşte promovarea imaginii Germaniei şi dezvoltarea, în numele Organizaţiei Germane pentru Turism, de parteneriate cu industria turistică locală şi reprezentanţii mass-media.
De ce s-or fi decis nemţii să „atace” piaţa turistică din această zonă a lumii? În primul rând pentru că au descoperit potenţialul imens al zonei, reacţionând prompt la creşterea continuă către Germania a numărului de turişti proveniţi din Europa de sud-est. De aici, 1,7 milioane de turişti au venit în Germania, în 2011, iar în 2020 numărul acestora ar putea depăşi două milioane.
Într-o ţară în care turismul aduce în PIB un procent de două ori mai mare decât industria auto şi puţin mai mult decât construcţiile, contează fiecare turist care le vizitează ţara, iar pentru aceştia germanii fac orice pentru a-i mulţumi dar şi pentru a le trezi curiozitatea. Organizaţia Germană pentru Turism, în urma unui studiu prin care s-a încercat aflarea opţiunilor personale ale turiştilor străini privind cele mai importante obiective turistice de pe teritoriul ţării lor, a lansat sub denumirea „Top 100” –, o aplicaţie care poate fi accesată de aceştia pentru o documentare detaliată despre cele mai îndrăgite locuri turistice din Germania. În acest top se găsesc obiective turistice din 16 landuri, cu accent pe atracţiile naturale şi culturale. „Top 100” reprezintă prima aplicaţie mobilă DZT pentru Android şi tehnologia iOS. „Aplicaţia permite un grad de interactivitate crescut generând vizibilitate pentru Germania ca destinaţie de vacanţă la nivel mondial” afirmă Petra Hedorfer, Preşedinte al Consiliului Director DZF.
„Simpatia pentru destinaţia de vacanţă Germania este de neconcurat la nivel mondial, nu doar din punctul de vedere al unei evoluţii pozitive a reţelei de transporturi, ci şi în raport cu o imagine excelentă din exterior. Rezultatele studiului Anholt-GfK Roper Nation Brands Index (NBI) vin în susţinerea atractivităţii Germaniei ca destinaţie turistică. Cercetarea evaluează anual imaginea a 50 de ţări după criteriile export, putere executivă, cultură, oameni, turism, imigraţie, investiţi. Aici, Germania apare în ultimii doi ani pe locul al doilea ca imagine şi poziţionare între naţiuni. Germania a urcat în 2011 încă o poziţie în categoria destinaţii turistice, plasându-se pe locul 8”, citesc în informarea primită de la DZT.
Destinaţia de vacanţă Germania oferă în 2013 o serie de atracţii culturale, considerate de DZF ca fiind principala temă pentru anul viitor, dar se intenţionează şi atragerea tineretului motiv pentru care sloganul pentru 2013 va fi „Youth Travel to Germany – Hotspots, Brandnew, Lifestyle. În 2014 va fi prezentat cu prioritate patrimoniul UNESCO – natură, situri şi obiective turistice.
Dar să revenim la 2013 când Germania sărbătoreşte 200 de ani de la naşterea lui Richard Wagner. Celebrul compozitor va fi celebrat de-a lungul întregului an prin organizarea de evenimente în Leipzig, Dresda, Nürnberg, München şi Bayreuth, oraşe marcate de spiritul creator al lui Wagner. „Aniversările unor muzicieni, poeţi şi artişti celebri reprezintă un prilej excelent de a poziţiona Germania pe plan internaţional ca ţară a artei şi culturii… Prin activităţile noastre, cu ocazia jubileelor lui Richard Wagner, fraţilor Grimm şi a lui Henry van de Velde ne adresăm unui public ţintă interesat de cultură, pe care dorim să-l inspirăm în a alege Germania ca destinaţie turistică” afirmă Petra Hedorfer.
Foarte multe informaţii găsiţi pe site-ul germany.travel care are şi o variantă în limba română.