Trecuseră câteva ceasuri de când se încheiase conferința de presă de la Palazzo Argentina, din București. Fusese acolo o atmosferă plăcută pentru participanți, dar mai puțin bună pentru cei care doreau să transpună în fotografii desfășurarea conferinței. Printre camere de luat vederi și invitați care veniseră puțin după începutul evenimentului, reușesc totuși să iau câteva imagini. Am fost încântat să-l văd „pe viu” pe Ilie Năstase, cel care mi-a bucurat adolescența cu victoriile lui din turneele de tenis de pe toate meridianele globului.
Nu eram hotărât să merg până la „Cruce”. Platoul Bucegilor nu m-a mai atras după ce am cunoscut minunatul Abrupt al Bucegilor. Și totuși, trebuia să urc… Acolo sus avea să se desfășoare un eveniment cu care nu te întâlnești în fiecare zi…
Ca să nu-mi izbesc privirea de drumurile haotice făcute cu tot felul de mașini de teren, de ATV-uri, sau cine mai știe ce invenții care, pe lângă poluarea pe care o lasă în urma lor, mai „ară” și pământul pe unde trec, mă îndrept împreună cu doi buni prieteni spre Brâna Mare a Caraimanului, cel mai frumos drum către Monumentul Eroilor de pe Caraiman, asta dacă nu țin cont de căile de acces ale alpiniștilor – de pe Valea Seacă a Caraimanului sau de pe Creasta Picăturii.
Maestrul Nicolae Voiculeț își programase începerea Concertului Extraordinar, parte a turneului „Romania din inima ta”, pe 14 septembrie 2014, la ora 14! Era doar ora 12.30, așa că aveam timp berechet la dispoziție pentru a mă bucura de peisaj. Poteca ce însoțește brâul care se strecoară pe sub pereți impresionanți era plină de oameni dornici să ajungă la „Cruce”. Doar câțiva împătimiți ai înălțimilor și ai singurătății din munți se îndepărtau în grabă. Ceilalți aveau un țel clar: să ajungă cât mai repede pe platoul din fața Crucii Caraimanului pentru a-l asculta pe maestrul Nicolae Voiculeț cântând la nai, cântând pentru eroii neamului.
„Vă salut pe toți și vă îmbrățișez cu inima. Vă mulțumesc că ați venit aici, la aproape 2.300 m, pe cel mai înalt Altar al României, la cea mai înaltă Cruce din lume. Suntem onorați, emoționați, cu lacrimi în ochi, pentru că vom cânta pentru martirii și eroii României. În această sfântă zi, a Înălțării Sfintei Cruci, vom cânta pentru români, pentru românii de pretutindeni!”, a spus maestrul Voiculeț.
Și concertul a început… A început cu Imnul României, cel foarte drag lui Ilie Năstase, dar nu numai lui, ci și nouă, tuturor românilor. Tulnicăresele din Avram Iancu, obișnuite cu aerul tare al înălțimilor, au dat startul evenimentului. Călușarii au dansat cu foc, așa cum o fac pe toate scenele pe care urcă și, peste toate acestea, a răsunat naiul fermecat al artistului Nicolae Voiculeț. Nu a trecut mult timp până când, la îndemnul maestrului, cei prezenți au încins hora pe înălțimile Caraimanului.
Mă așezasem pe iarbă, lângă prietenii mei, undeva foarte aproape de locul unde se încheie drumul celor care, pentru a ajunge la „Cruce”, au ales cățărarea pe Creasta Picăturii. O clipă n-am mai auzit nimic împrejurul meu. Gândul mi-a fugit spre Familia Regală a României. Dacă pentru Majestățile lor, Regele Mihai I și Regina Ana, ajunși la o vârstă respectabilă, prezența la această manifestare era aproape imposibilă, Principesa Margareta nu cred că ar fi refuzat o asemenea invitație, mai ales că pe 14 septembrie se împlineau și 86 de ani de când fusese inaugurat monumentul construit la inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I al României.
Maestrul Nicolae Voiculeț a promis că anul viitor va ține un concert la Sfinxul din Bucegi. Sper că, după acel concert, tot domnia sa ne va anunța că în 2016, la împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, va urca din nou la Cruce…
Poate că până atunci Ilie Năstase își va onora promisiunea de a da monumentului o față nouă…
Poate că până atunci Crucea Caraimanului va fi din nou luminată, pentru a putea fi observată și noaptea, lucru care nu s-a întâmplat în seara zilei de 14 septembrie 2014…
Și, cine știe, poate că în anul 2028, atunci când unii dintre noi vor vedea concertul din alte dimensiuni, de undeva de sus, maestrul Nicolae Voiculeț va reveni să cânte pe aceste înălţimi, amintindu-ne că pe 14 septembrie 2028 se vor împlini 100 de ani de la inaugurarea Monumentului Eroilor de pe Caraiman!
Mai multe imagini de la eveniment puteți găsi aici.
3 comentarii
Frumos articol, Mihai! Mi-a facut dor de Bucegi si de participare la un asemenea eveniment la inaltime!
Mulțumesc, Sorina! Bucegii, și numai ei, sunt aici și te așteaptă!
[…] și cu marele nostru tenismen, Ilie Năstase. Vorbind cu maestrul Voiculeț mi-au revenit în minte concertele domniei sale din turneul „România din inima ta” desfășurate la Monumentul Eroilor … sau la Cetatea Făgăraș. Nici degustările de produse tradiționale n-au lipsit, ele fiind […]