În sfânta sărbătoare a Înălțării Sfintei Cruci, pe 14 septembrie 2014, la ora 14.00, pe platoul din imediata apropiere a Crucii Caraimanului se va auzi naiul maestrului Nicolae Voiculeț. Spectacolul face parte din turneul „România din inima ta” care se desfășoară de-a lungul acestui an, atât în țară cât și în străinătate.
Au trecut 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial. A curs mult sânge pe Valea Prahovei și nu numai. Gândindu-mă la acest lucru îmi vin în minte rândurile scrise de Nestor Urechia în cartea Vraja Bucegilor, din care, cu îngăduința dumneavoastră, pentru a ne reaminti de zilele de foc din 1916, postez în continuare doar câteva paragrafe:
18-21 octombrie 1916 – Patru zile pironit în ambulanță. Prietenul Volbură idem. Fierbe locotenentul de atâta neacțiune. Din regimentele 33 și 73 infanterie curg răniții cu sutele… Pare-se că situația noastră se înrăutățește mereu; inamicul atacă strașnic Dihamul. N-avem muniții, pe când nemții trag întruna percutant cu 305 și 210 și fuzant cu 150, plus șrapnele de 100. Dau și eu ajutor, cât pot, la îngrijirea răniților care sunt evacuați repede la Sinaia, la spitalul instalat în Cazinou…
…Ceva senzațional: au sosit două tunuri lungi, de 120, pe un vagon, sub comanda maiorului Doug. C. Vor trage de pe calea ferată…
…31 octombrie 1916 – Toată ziua am stat lângă Volbură, care a observat tirul. Nemții trag, pare-se, de pe muntele Clăbucetul Taurului și de la Malul Ursului. Am asistat astă noapte la un spectacol pe care mi-l voi aminti toată viața. Unele obuze inamice spărgându-se de peretele uriaș al muntelui Coștila îl luminau cu colorațiuni fantastice, de povești, iar hartanele de stâncă prăvălite produceau ecouri de multe ori răsfrânte…
Imagini apocaliptice… Însă, de mult timp, armele au tăcut.
Între anii 1926-1928, la iniţiativa Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand I al României, a fost înălțat Monumentul Eroilor Neamului – Crucea Caraiman, pentru a cinsti memoria celor căzuți în luptele din Primul Război Mondial. Inaugurarea a avut loc pe 14 septembrie 1928.
Apoi, s-a lăsat iar liniștea peste munte, o liniște care cheamă acolo sus din ce în ce mai mulţi turişti. Dar nu îndeajuns, este de părere maestrul Nicolae Voiculeţ care, alături de orchestra sa şi de invitaţi cu totul speciali – tulnicăresele din satul Avram Iancu și călușarii din Slatina – va cânta la Crucea Caraimanului, în amintirea celor căzuți în cele două războaie mondiale, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial.
„România, din inima ta” înseamnă trezirea inimii şi a conștiinței din fiecare român la ceea ce reprezintă valori autentice: EROI, ISTORIE, RĂDĂCINI, REGALITATE, ACASĂ, FAMILIE. Voi cânta lucrări din patrimoniul românesc, printre care Călușul, Ciocârlia, Doina Speranței și altele… Naiul este cel mai vechi instrument din lume, iar România este patria naiului. Acum, rugăciunea NAIULUI va fi cea mai aproape de CER!, ne spunea artistul Nicolae Voiculeț, la conferința de presă desfășurată la Palazzo Argentina din București, care a prefațat evenimentul din 14 septembrie.
Dar trecutul trebuie legat cu prezentul și viitorul. Țara pentru care au murit înaintașii este de o frumusețe neasemuită care trebuie prezentată cât mai des cu putință. Iar dacă acest lucru este făcut de Ambasadorii Turismului Românesc, printre care, la loc de cinste se află, nu numai artistul Nicolae Voiculeț, ci și marele nostru tenismen Ilie Năstase, atunci acest lucru capătă o nuanță aparte.
Legătura dintre nai, turism și brand de țară este foarte mare şi profundă. Naiul în sine, prin puterea şi sunetele lui, reprezintă o parte a turismului și a identității româneşti. Turiştii, când vizitează o destinație, sunt atrași de locuri, de oameni, de obiceiuri şi tradiții, inclusiv de artă, ne mai spune artistul.
O întrebare nu-mi dă pace. Și dacă vremea va fi potrivnică? Nu apuc s-o pun pentru că răspunsul vine prompt. Indiferent de condițiile atmosferice, duminică la ora 14:00, eu voi fi la Crucea Caraimanului și voi cânta!
Partea a doua a evenimentului se va desfășura la Castelul Cantacuzino din Bușteni, după ora 7 seara. Ea va cuprinde o conferință la care se va discuta despre promovarea turismului cultural şi a evenimentelor cultural-turistice din România, despre sprijinirea talentului românesc prin înfiinţarea şi acordarea bursei de studiu „Fănică Luca”, primul profesor al naiului modern, dar și gala caritabilă „România din inima ta”, în cadrul căreia se va scoate la licitație naiului cu care artistul Nicolae Voiculeț va cântat la Crucea Caraimanului. Seara se va încheia cu un spectacol de sunet şi lumini, care vor fi îndreptate către Crucea Eroilor Neamului.
Evenimentul din 14 septembrie 2014 este organizat de Asociaţia Culturală „Nicolae Voiculeţ”, Asociaţia Exploring Culture şi Innovation Travel, cu sprijinul Autorității Naţionale pentru Turism, al Institutului Cultural Român, al Primăriei oraşului Buşteni şi al Jandarmeriei Române. De asemenea, la buna organizare şi-au adus sprijinul firma Eurolines Romania, generalul Olimpiodor Antonescu și Fundația Culturala Bartoc.
2 comentarii
Foarte frumoasa initiativa. Ar fi mare pacat sa fie vreme urata, ca daca ploua sau e ceata aia deasa de munte nu mai ai nici o placere. Probabil ca intradevar, cum ai scris, evenimentul va fi pe un platou invecinat Crucii Caraiman ca din cate mi-aduc eu aminte chiar la Cruce se ajunge pe un drumeag foarte ingust si cu multe precautii.
Succes evenimentului si daca cumva participi mi-ar placea sa scrii cum a fost!
sunt tare curioasa cum va prezenta massmedia romaneasca acest eveniment dupa consumarea lui,ca inainte am vazut a fost aproape zero.Asemenea evenimente de cultura nu intra in preocuparile televiziunilor din Romania daca s-ar fi intimplat ceva in lumea manelistilor,sau a showbizului ecranele ar fi fost pline breaking news-uri.Oricum BRAVOOOOO NICOLAE VOICULET,DUMNEZEU SA OCROTEASCA!!!!!!!!!!!!!!