Pe 26 aprilie prof.dr.emerit Nicoale Hâncu semnala, aici, pe site-ul Federației Române de Diabet, pericolul creșterii în greutate în această perioadă dificilă ce stă sub semnul Covdid 19.
În acel articol reputatul specialist spunea, printre altele:
„Noua viață” în contextul distanțării sociale este caracterizată atât de creșterea consumului alimentar cât și de scăderea activității fizice. Rezultă astfel un plus de energie care se acumulează sub forma depozitelor de grăsime. “Exagerările” alimentare se explica prin:
- gustări repetate de chipsuri, foietaje, fursecuri, bomboane, ciocolată dulce sau băuturi îndulcite
- creșterea porțiilor de mâncare, consum crescut de alimente grase (carne grasă, sosuri, maioneză, unt, margarină, brânzeturi, mezeluri), produse cerealiere rafinate (pâine albă, paste, orez alb) sau cartofi (de regulă prăjiți)
- consum crescut de deserturi, prăjituri, înghețată sau băuturi dulci (carbogazoase sau nu)
- creșterea consumului de alcool
Aceste abateri alimentare sunt datorate plictiselii, dar și stresului în contextul fricii, nesiguranței profesionale și financiare, izolării, aglomerației familiale sau bombardamentului mediatic. De asemenea, în aceste zile sunt frecvente tulburările de somn fie manifestate ca insomnii, fie ca o durată crescută a duratei somnului (mult peste 9 ore/noapte), fie ca o modificare importantă a orelor de culcare și de trezire. Aceste modificări ale somnului determină modificări ale bioritmului cu tulburări ale funcționării organelor și dereglarea orarului meselor. Acum multe persoane mănâncă seara târziu sau noaptea. În consecință micul dejun în ziua următoare este servit la o oră târzie, iar prânzul în partea a doua a zilei”.
Iată că aceste predicții au fost confirmate recent, pe data de 4 mai, atunci cînd pe medscape.com, aici, a apărut acest articol, care în esență spune același lucru, atenționînd asupra pericolului generat de creșterea în greutate în acest context nou cu care ne confruntăm în ultimele luni.
Medscape este un website celebru, o autoritate recunoscută pe plan mondial în materie de noutăți și știri medicale (fie că este vorba despre chirurgie, medicina adultului sau a copilului).
Medscape activează la nivel înalt încă din 1995, fiind o sursă credibilă, autorizată în ceea ce privește știrile medicale.