Dacă e 2021, e Albania! Alegerea locului unde mi-am petrecut vacanța de anul acesta a venit de la sine, mai ales că trecuseră 4 ani de când nu mai ajunsesem pe acele meleaguri, iar după fiecare dintre călătoriile anterioare văzusem schimbări radicale în infrastructură: drumuri, hoteluri, plaje, muzee. Nu vă povestesc aici toate experientele trăite în cele 12 zile în care am fost oaspetele Albaniei. Voi face asta, detaliat, în postările viitoare. Acum doresc numai să alung spaimele românilor care atunci când au auzit unde vreau să merg s-au luat cu mâinile de cap. Contrar opiniilor, Albania este o țară foarte sigură. Am fost primit peste tot cu ospitalitatea de care dădeam și noi dovadă odată, am fost întâmpinați ca niște membri ai familiei lor pe care nu i-au văzut de mult, mult timp, nu ne-a furat nimeni, nu am fost fugăriți sau bătuți. Nu a umblat nimeni după noi ca să vadă ce facem, unde mergem și cu cine vorbim.
Voi prezenta în continuare, punctual, informații de care puteți avea nevoie dacă vă veți hotărî, și trebuie să faceți acest lucru, să vizitați frumoasa Albanie.
Vă propun un circuit care oferă o privire de ansamblu asupra frumuseţilor din sudul și centrul Albaniei:
● București – Giurgiu – Ruse – centura de nord a Sofiei – punct trecere frontieră (ptf) Gyushevo – Skopje – Ohrid – ptf Sveti Naum (Ohrid) – Tushemisht (Pogradec) – Pogradec – 850 km;
● Pogradec – parcul arheologic Lin – Korçë – Pogradec – Elbasan – Rrogozhinë – Berat (300 km);
● Berat – Fier – Gjirokastër – Sarandë (210 km);
● Sarandë – Gjirokastër – Blue Eye (Syri i Kaltër) – Sarandë (120 km);
● Sarandë – parcul arheologic Butrint – Sarandë (40 km);
● Sarandë – Lukovë – Himarë – Llogara – Vlorë – Fier – Lushnjë – Rrogozhinë – Durres (200 km);
● Durres – parcul arheologic Apollonia – Durres (260 km);
●Durres – Krujë – Durres; (100 km)
● Durres – Tirana – Elbasan – ptf Qafë Thanë – Skopje – ptf Gyushevo – centura de nord a Sofiei – Ruse – Giurgiu – București (950 km)
● Nu am înțeles prea multe din limba albaneză, dar ceva mi-a rămas în minte: „ë” se citește „a”, iar „j” – „i”, așa că vom spune Saranda Vlora și Kruia. În plus, nu uitați să mulţumiţi pentru tot ce primiți. Un „Falemnderit (mulțumesc) este totdeauna primit cu un zâmbet larg, descrețitor de frunţi.
● Am cumpărat vignetă Bulgaria, pentru o lună, cu 30 leva, online, de pe site-ul https://web.bgtoll.bg/ Pentru Macedonia de Nord nu există vignetă. Te costă 5 € în 6 stații de plată. În primele patru taxa este de un euro fiecare, iar la ultimele două de 50 de cenți fiecare. Taxele se pot plăti și în dinari, dar n-am fost interesat pentru că nu am schimbat bani în moneda macedoneană. Interesant este că la unele staţii un euro este 40 de dinari, iar la altele 60! În Albania nu se plăteşte nici o taxă de drum…
Citiți întregul articol, aici.