Nicolae Voiculeț, artist complex, virtuoz al naiului, dirijor, coordonator muzical și producător, promotor al imaginii României, a devenit un Ambasador al Identității Naționale și a făcut cunoscută tradiţia poporului român prin vibrația naiului său, în sute de concerte susținute în întreaga lume. A colaborat cu artiști și orchestre de renume mondial atât în diferite ocazii cât și în scopuri caritabile. Sunetul naiului său a călătorit în lume, ducând cu el inegalabila muzică românească, din Japonia în America de Nord, din lumea arabă în America de Sud. A concertat în toată Europa şi a fost invitat pe cele mai importante scene alături de orchestra sa. Este Ambasador al Turismului Românesc, iar în ultimii 10 ani a susținut concerte în prezența a peste 65 de lideri de stat și a răspuns cu onoare invitațiilor de a concerta pentru imaginea României în lume.
La doar două săptămâni de la spectacolul deosebit oferit de maestrul Nicolae Voiculeț pe înălțimile Bucegiului, la Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman, eveniment despre care am scris aici și aici, o nouă foarte plăcută surpriză ne așteaptă.
Duminică, 28 septembrie, la ora 19:00, artistul Nicolae Voiculeţ va continua seria de concerte alături de orchestra sa, la Cetatea Făgăraş. Spectacolul va avea loc în curtea interioară a Cetății, a cărei construcţie a început în 1310, considerată adeseori una dintre cele mai frumoase din lume. Între 1948 și 1960, cetatea a fost închisoare pentru oponenții sistemului comunist din Țara Făgărașului, deținuți politici, Făgărașul devenind una dintre închisorile din sistemul Gulagului românesc. Spectacolul de la Cetatea Făgăraş face parte din turneul „România, din inima ta” desfăşurat de-a lungul acestui an, atât în ţară, cât şi în străinătate.
„România, din inima ta” înseamnă trezirea inimii şi a conștiinței din fiecare român la ceea ce reprezintă valori autentice: eroi, istorie, rădăcini, regalitate, acasă, familie. Continui seria de concerte România, din inima ta, dedicată în special eroilor români, la Cetatea Făgăraş, un alt simbol al istoriei noastre. Naiul în sine, prin puterea şi sunetele lui, reprezintă o parte a turismului şi a identității româneşti. Turiştii, când vizitează o destinație, sunt atrași de locuri, de oameni, de obiceiuri şi tradiții, inclusiv de artă. Naiul este cel mai vechi instrument din lume, iar România este patria naiului, declară artistul Nicolae Voiculeţ.
„La un sfert de veac de la prăbuşirea comunismului, Primăria Făgăraş şi Consiliul Local au ridicat un monument în memoria celor care au suferit şi au murit în lupta împotriva acestui regim.
Vă adresăm invitația de a participa duminică, 28 septembrie, la ceremonialul de sfințire a monumentului, urmat de un concert de nai”, subliniază Constantin Sorin Mănduc, primarul municipiului Făgăraş.
Programul evenimentului de pe 28 septembrie este următorul:
17.00 – Ceremonia de sfințire a monumentului ridicat în memoria luptătorilor din Munţii Făgăraşului în Rezistenţa Anticomunistă – în faţa Cetății Făgăraşului; 18.00 – Vizitarea expoziției „Marame: Portrete şi Nume” din Turnul Temniţă din Cetatea Făgăraş; 19.00 – Concert extraordinar de nai – Nicolae Voiculeţ şi orchestra sa – Curtea interioară a Cetăţii Făgăraşului
Evenimentul este organizat de către Asociaţia Culturală „Nicolae Voiculeţ”, Primăria şi Consiliul Local Făgăraş, Asociaţia Foștilor Deținuți Politici şi Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat” şi este dedicat sfințirii monumentului luptătorilor din Munţii Făgăraşului în Rezistența Anticomunistă.
1 comment
E de mirare, cât de puţine monumente, de acest gen, s-au ridicat.