Fie că a fost vorba despre colaborări excepționale precum cele cu Irina Begu, Sorana Cîrstea, Raluca Olaru, Florin Mergea, Horia Tecău și Marius Copil sau cele cu copii de-o șchioapă aflați la primii lor pași în tenis, Daniel Tudorache și-a pus conoștințele și sufletul pe masă pentru a construi ceva temeinic.
Expert în pregătirea fizică, Daniel Tudorache se poate lăuda cu foarte multe dar n-o face. Pentru el vorbesc rezultatele ori acestea sunt la nivel foarte înalt.
Pornind de la faptul că e primul antrenor de pregătire fizică cu carte de muncă din istoria acestei profesii în România, amintind apoi de celebrul Nick Bollettieri, cel care i-a făcut în scris o recomandare în termeni extrem de laudativi și ajungînd poate la recordul de-a fi colaborat simultan cu Mergea și Tecău în momentul în care aceștia jucau unul împotriva celuilalt finala de la Madrid sau pe cea din Turneul Campionilor, Daniel Tudorache poate fi considerat un reper în materie.
-Daniel, ai avut mereu rezultate foarte bune cu tenismanii de care te-ai ocupat. Cu cine ai început?
-Cu Irina Begu, în 2011, jucătoare alături de care am rămas doi ani și jumătate. Îmi aduc aminte cu plăcere momentul, pentru că ea era antrenată de Marius Comănescu, un technician redutabil, un om care a făcut multe pentru mine. Irina era locul 262 cînd am început și 38 cînd am întrerupt munca alături de ea. Știu că am lucrat mult pentru îmbunătățirea deplasării sale în teren, pentru sporirea motricității sale, rămase puțin în urma bazei sale atletice foarte bune. A fost o plăcere să lucrez cu ea și m-am bucurat mereu de rezultatele sale din ce în ce mai bune.
-Următorul pe listă a fost…
–Marius Copil. Era anul 2012 și am rămas impresionat de ceea ce am găsit la el. Se vedeau anii de pregătire în străinătate, era foarte focusat pe ceea ce făcea. M-am bucurat că desi cocheta cu ideea de a pleca în SUA a preferat să rămînă în țară, cu mine în echipă, să ne pregătim, să tragem tare și să și reușim să avem rezultate, dacă este să socotim că desi foarte tînăr a ajuns în acel an în echipa de Cupa Davis. Am întrerupt apoi, dar doar pentru a relua colaborarea cu el, în 2015. Atunci a făcut din nou un rezultat mare, a cîștigat finala de dublu de la București, alături de Adi Ungur.
-Anul acela, 2015, a fost unul cam aglomerat pentru tine. Cum a fost el?
-Asta așa e. Dacă îți poți imagina, am ajuns atunci să lucrez în paralel cu Marius Copil, Florin Mergea și Horia Tecău. Ajunge să spunem poate că Florin Mergea a cîștigat Madridul (cu Bopanna), că Horia Tecău a cîștigat Wimbledonul după ce în semifinală a jucat contra lui Mergea sau că cei doi au jucat unul împotriva celuilalt finala Turneului Campionilor, ca să îți dai seama ce a fost în sufletul meu. Adică sentimente dintre cele mai puternice, emoții și imense bucurii. Și dacă mai adăugăm faptul că tot în 2015, începînd cu US Open, am lucrat și cu Sorana Cîrstea, se poate spune într-adevăr că 2015 a fost un an fructuos.
–Ca să ne întoarcem la Marius Copil, cu el ai avut un serial în trei episode. Care a fost cel mai recent?
-Da, a fost perioada 2012, apoi 2015 și am reluat în iulie 2017, ultimul dintre aceste momente coincizînd cu finala făcută de Marius la Sofia și bineînțeles cu prezența sa din nou la Cupa Davis, cu Luxemburg, la Piatra Neamț.
-Cu fiecare dintre cei pe care i-ai enumerat ai, cu siguranță, multe amintiri. Într-un rezumat, care ar fi acestea?
–Florin Mergea m-a ajutat să ajung în 2003 în SUA, acolo unde am lucrat 5 ani, inclusiv la Academia Nick Bollettieri, și nu cu rezultate slabe. Cu Horia Tecău am avut o colaborare mai ales pe turnee, eu fiind pe atunci prins mai mult cu Mergea și Copil, dar îmi amintesc cu plăcere de perioada petrecută cu el, una pe care aș caracteriza-o drept liniștită, calmă, productivă. Cu Marius Copil a fost întotdeauna o plăcere să lucrez. Chiar dacă au fost, cum spuneai, trei episoade, la capătul fiecăruia ne-am despărțit fără să ne reproșăm ceva unul altuia, pentru că am muncit amîndoi cu plăcere. La fel a fost cu fetele, cu Irina Begu și cu Sorana Cîrstea, am lucrat frumos, productiv și ne întîlnim mereu cu mare plăcere.
–N-am sărit intenționat peste Raluca Olaru ci am lăsat-o oarecum mai la urmă pentru că ai lucrat cu ea cînd avea doar 10 ani. Cum a fost?
-Da, așa e, am lucrat din 2000, cînd ea avea 10 ani, pînă cînd eu am plecat în SUA, deci aproape 4 ani. O țin minte și acum, foarte curioasă din fire, în sensul în care ea voia să știe, să înțeleagă tot ce i se spunea, așa că cerea mii de explicații. Țin minte atît de bine asta pentru că atunci cînd m-am întors din SUA am reluat colaborarea cu ea. Și Raluca a fost cea care a observat metamorfoza mea după America: mi-a spus că mă vede altfel, mai permisiv, mai puțin critic cu elevii mei, mai înțelegător. Și-atunci mi-am dat seama, într-adevăr, că m-am schimbat în bine dar mi-am dat seama și de puterea ei de observație, de analiză fină. Iar acum mă bucur de fiecare rezultat al ei, pentru că vedeți că încep să apară rezultate foarte bune în dreptul său.
–Ajungem la zi? Adică la întrebarea ce ai făcut în ultima perioadă?
-Am făcut că m-am însurat. Și mi-am permis un respiro cu această ocazie. M-am gîndit să-mi iau o pauză, dar nu una forțată de această împrejurare fericită ci una în care realmente să mă bucur de familie, mai ales că e pe drum și un copil…Dar în acest răstimp m-am bucurat de faptul că soția mea a înțeles cum nu se poate mai bine că munca aceasta de antrenor implică și deplasări, așa că sunt în pole-position pentru viitoare colaborări, char dacă acum am proiecte la care țin și cărora mă dedic.
–În două vorbe, cu ce se mănîncă această meserie, cea de antrenor de pregătire fizică?
-În prima vorbă aș accentua pe cuvîntul pregătire. Pentru că eu, de exemplu, mă pregătesc continuu. Sunt și acum conectat cu antrenori de peste tot din lume, mă refer la head-coach, cu care țin legătura, din SUA pînă în Paraguay (cea mai recentă legătură a mea, trimit acolo unui grup de antrenori video-uri cu sistemele mele de antrenament). În SUA, că tot am pomenit despre asta, am și acum un grup de studenți de la Cornell University, cu care colaborez prin diferite forme.
Pentru mine, după atîția ani de experiențe, pregătirea fizică e un complex de cunoștințe pe care le acumulezi și pe care le pliezi pe capacitățile fizice ale fiecăruia. Mă preocupă foarte mult asta, să analizez sportivul și să îl înțeleg. Să îl iau pe fiecare în parte, ca entitate, ca personalitate complexă, nu să aplic “rețete cîștigătoare”. Fiecare individ e diferit și marea provocare este să ajungi și la mintea și la sufletul lui, nu doar să îi cizelezi capacitatea fizică.
-Te-ai gîndit și la asta, să împărtășești public cunoștințele tale?
-Asta fac acum, în paralel cu alte activități. Am elaborat o serie de cursuri și caut oameni, cluburi din țară, companii care să dorească să fie parte din acest proiect al meu. Să merg, să țin aceste cursuri, să simt că există interes pentru așa ceva și să apară și rezultatele.
-Uitîndu-te înapoi, la începuturi, cine ți-a dat curaj să mergi pe acest drum?
-N-o să-l uit niciodată pe Ioan Dedu, cel care a avut încredere să mi-l dea pe mînă pe fiul său, pe Alex Dedu (ajuns între timp antrenor federal), spunîndu-mi: „Am încredere, plătesc ore, ocupă-te de pregătirea fizică a fiului meu”. Atunci mi-am dat seama că ceea ce fac eu e o meserie și nu orice meserie…Au fost și antrenorii Marius Comănescu și Adrian Szabo, oameni de la care am avut ce învăța și oameni care au făcut multe pentru mine. De asemenea am fost onorat de toate colaborările cu Federația Română de Tenis, le mulțumesc tuturor celor de la federație care au avut încredere în mine. Și să nu uităm că am fost antrenor coordonator de pregătire în cadrul FRT din 2009 pînă în 2017, destul cît să cunosc oamenii de acolo și să mă declar mulțumit de felul în care am lucrat împreună. Sper să reușesc de-acum să împărtășesc la rîndul meu din experiența pe care o am și să reușesc să îmi împrim stilul de muncă alături de alți și alți sportivi pe care să îi vedem într-o zi acolo, în vîrful performanței.
CARTE DE VIZITA ( e în enleză, dar asta nu cred că vă deranjează)
Professional Experience
Romanian Tennis Federation- Physical coach for national juniors team. February 1999 -present
- Physical coach for professional tennis player WTA Sorana Cirstea- WTA Singles since JUNE 2015- JUNE 2017
ACHIEVEMENTS
- During our collaboration Sorana has evolved from 242 WTA to 61 WTA Current Ranking
- Third Round Maindraw- Australian Open 2017
- Psysical coach for professional tennis player WTA Raluca Olaru- Doubles since NOVEMBER 2015- JUNE 2017
ACHIEVEMENTS
- Winning HOBART INTERNATIONAL TOUNAMENT WTA DOUBLES TITLE 2017
- Finalist SHENZHEN OPEN 2017
- Psycal coach for professional player ATP Marius Copil– Current Ranking 93 high -74 since February 2015 to September 2015; and present
ACHIEVEMENTS:
- Winning Doubles Tournament 250 ATP-Bucharest Romanian Open
- Psysical coach for professional tennis player ATP Florin Mergea- ATP Doubles- Since April 2015 to February 2016
ACHIEVEMENTS:
- Winning Masters Series Madrid Tournament 2015
- Semifinals Wimbledon Grand Slam 2015
- Final Tournament of Champions –London 2015
- Semifinal US OPEN JUNIORS 2003
- Psysical coach for professional tennis player ATP Horia Tecau-Current Ranking 19 ATP Doubles-Since May 2015 to November 2015
ACHIEVEMENTS:
- Winning Wimbledon Grand Slam 2015
- Winning Tournament of Champions-London 2015(Ranking 1st)
Florin Mergea ,Horia Tecau and Marius Copil are Davis Cup members team-Present.
- Psysical coach for professional tennis player WTA IRINA CAMELIA BEGU–Current Ranking singles 29 WTA since April 2011 up to May
ACHIEVEMENTS:
- Winning TASHKENT TOURNAMENT WTA 2012
- Winning BCR OPEN LADIES ITF 2011
Irina Begu, Sorana Cirstea and Raluca Olaru are FED CUP members team
JUNIORS
- Psycal coach for junior tennis player Georgia Craciun–Current Ranking 23 ITF
ACHIEVEMENTS:
- Winning National Champions Tournament Clay-U18
I started my collaboration with Romanian Tennis Federation in 2008 and I was in charge with national team development and organizing annual training camps.
During the period 2005-2007 I collaborate with Nick Bollettieri at IMG ACADEMIES as a psycal training coach.
Skills and Strengths
- Over 19 years experience in tennis high-performance psycal conditioning;
- Passionate about all kinds of sports;
- Organisational skills developed during my duties as a national team coach;
- Sociable and relate well with players;
- Desire for knowledge and self-improvement;
- Results driven;
Education
- Sport High School Specialisation-Athletics 1991-1995
- National center for training and development of coaches Specialisation-Athletics 1996-1997
- National Academy of Psysical Education and Sport-University College 1999-2003
- Course of Perfection in field tennis organized by Romanian Tennis Federation 2009
- Lecturer for Romanian Tennis Federation since 2012
- Lecturer for Romanian National center for training and development of coaches –since2014